Βλεφαρίδες τώρα & τότε – η πρώτη μάσκαρα και τα εξτένσιον βλεφαρίδων
Οι γυναίκες προσπαθούν να ενισχύσουν την ομορφιά τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανά τους αιώνες. Πώς άλλαξαν οι τρόποι τους; Ποια είναι η ιστορία του μακιγιάζ; Πότε ανακαλύφθηκαν τα εξτένσιον βλεφαρίδων; Δείτε παρακάτω!
Ο όρος «ωραίο φύλο» δεν προέκυψε από το πουθενά – οι γυναίκες πάντα πρόσεχαν την εμφάνιση τους. Από τα αρχαία χρόνια οι γυναίκες προσπαθούν να προσθέσουν γοητεία στην εμφάνιση τους με διάφορες μεθόδους. Καθώς τα μάτια είναι ο «καθρέπτης της ψυχής», αυτά έχουν και την τιμητική τους στο μακιγιάζ.
Ας ταξιδέψουμε στις χιλιετίες και να δούμε πώς περιποιούνταν οι γυναίκες την εμφάνιση τους όλα αυτά τα χρόνια.
Βλεφαρίδες στην αρχαιότητα
Η πρώτη αναφορά σε μακιγιάζ έγινε στην αρχαιότητα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, η οποία ήταν διάσημη για το τέλειο μακιγιάζ της όπως και για τα βαμμένα μαλλιά και τις βαμμένες βλεφαρίδες της. Όσον αφορά τις βλεφαρίδες, τότε για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν κάτι που έμοιαζε με τη σύγχρονη μάσκαρα. Πώς το έφτιαχναν;
Αρχαίες μάσκαρα
Το μείγμα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα στις βλεφαρίδες ήταν ένας συνδυασμός νερού και στάχτη. Στην πάροδο των ετών εμπλουτίστηκε με φυσικά έλαια. Εάν δούμε συνταγές από αρχαίες μάσκαρα, θα προσέξουμε ότι χρησιμοποιούνταν συχνά ακριβώς τα ίδια υλικά. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός μελιού, νερού, σκόνη κάρβουνου και περιττώματα κροκόδειλου. Άλλες γνωστές συνταγές περιείχαν λάδι, στάχτη ή αντιμόνιο σε σκόνη (φτιαγμένο από κάρβουνο και μαλαχίτη).
Πότε ανακαλύφθηκε η πρώτη μάσκαρα;
Η πρώτη μάσκαρα φτιάχτηκε στο τέλος του 19ου αιώνα από τον Eugene Rimmel, ο οποίος (μετά από εκατοντάδες χρόνια οι μάσκαρα είχαν ξεχαστεί) ανέμειξε κάρβουνο με νερό. Αυτό το απλό μείγμα έγινε διάσημο πολύ γρήγορα με τη λέξη «rimmel», το οποίο είναι συνώνυμο του «μάσκαρα».
Παρ’ όλ’ αυτά, η ακριβής ημερομηνία της πρώτης μάσκαρα χρονολογείται περίπου το 1915, όταν ο Thomas Lyle Williams ανέμειξε σκόνη κάρβουνου με βαζελίνη. Με αυτόν τον τρόπο έφτιαξε την πρώτη μάσκαρα που δεν στέγνωνε και τοποθετούνταν εύκολα στις βλεφαρίδες. Το έφτιαξε για την αδελφή του που ήταν ερωτευμένη με έναν άπιστο αρραβωνιαστικό. Έτσι δημιουργήθηκε η μάρκα Maybelline, από το όνομα της κοπέλας και τη λέξη «Βαζελίνη».
Ενάς ακόμα πατέρας της μάσκαρα είναι ο Maximilian Faktorowicz, ο ιδρυτής της εταιρείας Max Factor. Ήταν αυτός που το 1920 κυκλοφόρησε την πρώτη του μάσκαρα, η οποία έδωσε ένταση στις βλεφαρίδες. Είχε τη μορφή ενός μικρού πλάστη, κομμένο σε ένα σημείο, το οποίο το ζέσταινες στη φωτιά και το τοποθετούσες στις βλεφαρίδες. Μόλις στέγνωνε η φόρμουλα είχε ένα εκπληκτικό αποτελέσμα (για την εποχή τουλάχιστον), τέλειο για τις σταρ του Χόλυγουντ.
Εξτένσιον βλεφαρίδων – η αρχή
Η Max Factor είναι αυτή που έκανε τις πρώτες προσπάθειες για να επιμηκύνει τις βλεφαρίδες. Σαν επαγγελματίας μακιγιέζ του Χόλυγουντ, έπρεπε να κάνει τους αστέρες να φαίνονται εντυπωσιακοί, έτσι ώστε να είναι ορατά τα αποτελέσματα στην ασπρόμαυρη οθόνη. Χρησιμοποίησε βλεφαρίδες φτιαγμένες από έναν ντόπιο που έφτιαχνε περούκες από ανθρώπινες τρίχες. Χάρη σε αυτό, οι γυναίκες ηθοποιοί μπορούσαν να μαγέψουν με τη ματιά τους, ειδικά στις βουβές ταινίες.
Τη δεκαετία του 1950 οι ψεύτικες βλεφαρίδες άρχισαν να είναι πιο διαδεδομένες, γιατί φτιάχνονταν και πουλούνταν σε ειδικές λωρίδες που τις τοποθετούσες στο πάνω βλέφαρο. Επίσης έδειχναν πιο φυσικές και μπορούσες να τις χρησιμοποιείς καθημερινά, όχι μόνο σε μια ταινία ή στο θέατρο.